TEST: Gregory Baltoro 95 Pro ryggsekk

TEST: Gregory Baltoro 95 Pro ryggsekk

Hva er det første du henter når du skal begynne å pakke til en lang tur? De aller fleste svarer ryggsekk til dette spørsmålet, og jeg er en av dem. En god ryggsekk står for meg like høyt som gode sko, og valg av feil ryggsekk kan ødelegge en helt tur, selv i nydelige omgivelser med gode venner! Derfor har fjellfedrene bestemt seg for å skrive en test av sekker vi satset alt på for noen mnd siden – Gregory Baltoro 95 Pro.

Jeg har oppigjennom årene slitt ut sekker fra både norrøna, patagonia, arcteryx og bergans og hadde egentlig planer om å kjøpe en Gregory Baltoro 85, men når det dukket opp en modell der modellnavnet ble avsluttet med «Pro» var avgjørelsen enkel. Baltoro skulle jo være bra, da må jo Pro være enda bedre! Eller er den?

Førsteinntrykket av denne sekken var at den er lagd for å vare. Lenge… Den er ikke den letteste i klassen med en egenvekt på 3 kg, men til gjengjeld er jeg ganske sikker på at det vil ta meg utrolig lang tid å slite den ut. Det var også tydelig at dette var en svært gjennomtenkt sekk, men utrolig mange smarte løsninger. 

Bæresystemet er det som imponerer meg aller mest. Tidligere var jeg under den tro at Norrøna Recon hadde et utrolig bæresystem, men etter å ha brukt denne føles recon virkelig som sekken man brukte i forsvaret. Den er meget enkel å tilpasse sånn at den sitte som støpt på ryggen! Dette var for meg et nytt nivå av bærekomfort.

 

Sekken er overraskende lett å justere, da de har laget en veldig godt justeringssystem som gjør det svært enkelt å justere alle reimer og stropper selv med sekken på. Man kan enkelt justere i forhold til vekten av sekken. Dette gjør at den blir veldig fleksibel. Det er sjeldent vi jeg har fylt sekken helt, men når man med dette systemet kan man justere den inn så går det fint å bære 40-60 liter uten at den blir posete. Sekken har også en korsryggstøtte som er en liten pute man kan ta ut. Jeg likte den, så har bare latt den være der. 

Sekken her veldig mange lommer som jeg aldri har visst at jeg  har savnet. Spesielt den doble topplommen er en klar favoritt! De har rett å slett 2 lommer i topplokket som overlapper hverandre. Her pleier jeg ha en til kniv, mygg olje, lighter, powerbank osv, mens den andre lommen kan være en lue og 2 hansker. Helt fantastisk å ha alt så lett tilgjengelig uten å måtte trø alt i samme rom.

Det store kammeret foran på sekken er også svært praktisk. Her finner du en egen dedikert lomme til regntrekket som følger med og er stort nok til å holde Lyngen dunjakka mi på vinteren. Veldig greit å bare ta den opp når vi stopper for en kort pause. 

På magebeltet er det to vanntette lommer som kunne vært helt geniale hadde de bare vært bittelitt større. Jeg får akkurat plass til min iPhone 8 (den vanlige) med deksel på. Det blir litt knot å ta den inn og ut. Så her vil jeg trekke litt, selv om disse lommene er veldig ekstrautstyr. 

Selve hovedrommet i sekken kan åpnet fra 3 plasser; toppen, bunnen og midt foran. Det å kunne åpne den foran som en bag er også helt utrolig praktisk. Endelig slipper man tømme hele sekken for å få tak i den genseren som ligger midt mellom alt annet. Må innrømme det har spart meg for mye frustrasjon og ikke minst rot i campen!

Inni hovedrommet er det en bitteliten sekk som minner om en pakkpose med skulderstropper. Den er perfekt til når man har slått opp leir og skal gå til et vann i nærheten for å prøve fiskelykken. 

Man har også en stor sidelomme på den ene siden til å bære fiskestang, tripod osv. Her kunne jeg virkelig ønske de hadde lagt inn to lommer – en på hver side. Da jeg ofte rasker med meg både fiskestangen og tripod. Men det har ikke bydd på store problemer da det er nok av stropper man kan bruke til å feste både det ene og det andre.

Siden sekken har så mange stramme- og justeringsmuligheter på pakkdelen kan det være lurt å bruke regntrekket på vinteren for å forhindre at snøen pakker seg inn i små sprekker og folder. Dette gjelder særlig hvis man skal inn på DNT hytter med sekken. Snøen børstes lett av stoffet på sekken, men det er alltid en fold eller sprekk som man ikke får vekk snøen fra.

Alt i alt: Pakkvolumet i denne sekken er fantastisk og vi kan virkelig anbefale denne til alle som har behov for mye plass til utstyr osv. God plass, god komfort, smarte løsninger, vanvittig slitesterk og til slutt så syntes jeg den er ganske fin å se på.

Så var det dommen, noe som har skapt strid innad i gruppen. Jeg ønsker å gi denne 6 av 6 stjerner, mens kristian ønsker å gi denne 5 av 6. Jeg har valgt å gi meg på dette punktet, og vi har derfor tildelt den 5 MEGET sterke stjener! 

Spesifikasjoner

Small:
Vekt: 2,9 KG
Volum: 90 L
Rygglengde: 41-46cm
Farge: Black

 

Medium:
Vekt: 3,05KG
Volum: 95 L
Rygglengde: 46-51cm 
Farge: Black

Large:
Vekt: 3,2KG
Volum: 100 L
Rygglengde: 51-56cm 
Farge: Black

Denne testen har ingen kommersielle interesser og sekken er betalt for av egne oppsparte midler. Vi har laget denne testen kun fordi vi ønsker å anbefale den til andre som prøver å finne frem i havet av sekker. 

8 thoughts on “TEST: Gregory Baltoro 95 Pro ryggsekk

  1. Så gøy å høre! Skal prøve å skrive litt sånn tester innimellom etterhvert som vi prøver ut utstyr. Akkurat denne sekken fant jeg utrolig lite om på nett selv når jeg kjøpte, så følte det var et behov for en skikkelig gjennomgang. 🙂

 1. Hei.
  Takk for en virkelig bra gjennomført test.
  Har et spørsmål. Tror du den er solid nok til å kunne brukes på reinsjakt? Sekken vil da ved utbæring an kjøtt få en totalvekt på 40-45 kg.
  Jeg bruker pr idag Norrøna sin rammesekk som fungerer bra, men Gregory sekken virker mye smekrere, og den er 1,6 kg lettere.
  At den er lettere har jo mye å si fordi 90% av tiden er uten kjøtt i sekken.

  1. Hei Egil! Tusen takk!
   Sammenlignet med Norrøna sin rammesekk så føler jeg denne har et mer behagelig bæresystem. Du merker ikke vekten like godt når du bruker denne. Jeg ser ikke noe grunn til at sekken ikke skulle tåle 40kg, men har ikke testet den med så mye vekt selv. Stort sett bruker jeg sekken til å få med meg fotoutstyr på toppen av alt annet vi trenger til å klare oss i villmarken. Men jeg gjør jo så godt jeg kan for å holde vekten nede. 🙂 Vanligvis bærer jeg 16-22kg avhengig av turen vi skal på.

 2. Hallais!
  Jeg lurer på å kjøpe denne sekken og har et spørsmål.
  Den sekken jeg ser på nette nå og som jeg prøvde i butikken har et hoftebelte som er perforert og samtidig stivt. Det ser ut som(!) på bildene dine at hoftebelte er av en annen sort enn det som er på sekken i dag (mai 2019) Er dette noe du kan bekrefte? Eventuelt hvorfor er hoftebeltet annerledes?

  Takk for svar på forhånd 😀

 3. Hei, jeg brukte denne sekken på en fjellvandring over korte 50km juni 2019. Vi var 3 familier på tur, gikk ca 10km hver dag, og min sekk var i begynnelsen 25kg.
  God sekk, smarte løsninger, meget behaglig på, uheldigvis så sa selger at jeg måtte ha medium, jeg skal ha small. Så ikke 100% tilpasset meg, men dette løser seg nok. Super sekk, anbefales.

 4. Så kult å kunne finne gode norske «reviews» av slike nisjeprodukter, bra jobba! 🙂
  Om jeg skulle nevnt noe forbedringspotensiale så kunne det vært ålreit med en lite oppsummering av fordeler og ulemper på slutten noe som kan være en god innledning til scoren dere vil gi sekken.
  Men uansett veldig bra, keep it up! 🙂

 5. Hei.

  I testen står det utelukkende positive ting om sekken, men merker meg at dere allikevel ender opp på 5 av 6 stjerner. Hva var det som dro den ned en stjerne for Kristian?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

%d bloggere liker dette: