Guide: DIY Paris Expedition pulk – Fjellfedre edition

Guide: DIY Paris Expedition pulk – Fjellfedre edition

Etter å ha prøvd fjellpulken på Hovden fant vi ut av vi trenger en pulk hver. Derfor har vi gått til innkjøp av 2 stk paris expedition pulk. Denne leveres helt ribbet for alt og ser mer ut som et stort akebrett før man starter jobben med å feste drag og tau. Jeg tenkte derfor lage en lite guide til hva fjellfedrene valgte å løse dette, så økonomisk og praktisk som overhode mulig.

Det er utrolig hvor mye info man finner på internett om man bare leter godt nok. Denne guiden er en kombinasjon av mange andre løsninger fra fjellforum, youtube og diverse andre nettsider.

Innkjøpsliste:

 • Spennbånd 0,5 meter
  http://www.biltema.no/no/Bil—MC/Laste-og-Trekke/Feste-og-lastspenner/Spennband-2-stk-2000040720/?artId=34217
 • K-rør 2 stk 16 mm
  http://www.biltema.no/no/Bygg/Elektrisk/Elektrikerverktoy/K-ror-2000022449/?artId=44061
 • 6 mm gummiline
  http://www.biltema.no/no/Bat/Tau/Tauverk/Gummiline-2000030998/
 • 15 meter Edelweiss statisk tau 5 mm
  https://www.xxl.no/edelweiss-statisk-tau-5-mm-grey/p/1125319_1_style
 • 2 stk kraftige karabinkroker (denne hadde jeg liggende)
 • 4 stk fransk krok
  https://www.westsystem.no/p/4445/fransk-krok-syrefast
Totalt pris: 395 kr

Draget

Prinsippet er enkelt: Vi drar i tauet, og får støtte og stabilitet fra rørene. Rørene er der mest for å sørge for at pulken ikke tar oss igjen på vei ned bakker. 

Vi starter med å lag en løkke på tauet på ca 2,5 meter på tauet. Tre dette gjennom røret og sett på en karabinkrok i andre enden.

Lag en knute, (jeg bruker her dobbel flaggstikk) på denne enden slik at du får en løkke på ca 20 cm.

Gjenta dette steget på begge stengene, og du sitter med 2 drag. Disse må nå festes til pulken. Det gjør vi ved å trekke løkken ned i det yttereste og fremste hullet i pulken og opp i hullet med stålkant. Deretter fester vi løkkene sammen med spennbåndet og strammer skikkelig til. 

Draget er nå klar!

Festeordning

Her skal vi bruke en smart løsning som jeg har sett flere plasser der vi trer den statiske linen rundt hele pulken på undersiden. på den måten bruker vi den til å holde strikket fast, samtidig som vi får et tau på undersiden som vi kan bruke til å feste andre ting i, om det skulle være nødvendig.

Vi startet med tauet på undersiden. Knytt en åttetallsknute på enden av tauet og trekk det rundt pulken. Tre opp små løkker i hullene du ønsker å feste strikk i.

Når du er kommer rundt vil det se ca slik ut.

Fra undersiden.

Da er vi klar for å feste strikket. Start også der med en åttetallsknute som du strammer sikkelig til, og tre stikket inn i alle løkkene.

Når du er halvveis er det viktig å begynne å tre på krokene. Avslutt med å bestemme hvor stramt strikket skal være, før du klipper det og setter en ny åttetallsknute på slutten.

Da er det bare å snu pulken og stramme inn tautet på bunnen slik at strikket «låses» til sin posisjon. På denne måten sitte strikket fast nok til at du kan feste uten at det glir alle veier, mens du kan dra litt gjennom løkka om du trenger med strikk en plass enn en annen plass.

Da er vi ferdig, og pulken er klar til bruk!

Håper dette var nyttig for noen! Vi gleder oss masse til å teste vår nye pulk og er foreløpig veldig optimistiske på løsningen vi har satt sammen!

Har du innspill eller idéer til hvordan denne kan bli enda bedre, må du gjerne slenge inn en kommentar. Ser for meg at dette er et evig prosjekt som stadig vil bli utviklet videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: