Ekspedisjon Vinterfjellet – Oppsummering

Ekspedisjon Vinterfjellet – Oppsummering

Det er noen som sier at alt godt må komme til en ende. Det tror jeg ingenting på! Turen er over, men dette er på ingen måte slutt! Vi vinker adjø til vinterfjellet for denne gang, og starter planleggingen for neste år! Som vi gleder oss!

Så, hva har vi lært av denne turen?

1. VÆR OG FØRE PÅVIRKER PROGRESJONEN MER ENN VI HADDE FORVENTET
Sammen kan vi klare det aller aller meste, men neste gang skal vi være litt mer ydmyke med tanke på hvor langt vi tenker vi skal klare å gå pr dag. Om alt går etter planen er disse avstandene mulige for oss, men når uhell er ute gjør det turen betydelig mer komplisert og risikabel. Det var hardt motvind den ene dagen og med en knekt stav tok det lengre tid enn vi hadde tenkt.

2. MIN DATTER KLARER SEG UTEN MEG I 3 DAGER, MEN KLARER JEG MEG UTEN HENNE?
Jeg trodde ikke det kom til å bli et stort problem å være borte hjemmefra disse dagene, men jeg må ærlig innrømme at det eneste som virkelig var ille på denne turen var å være bort fra min datter i 3 dager. Hun er inne i en litt vanskelig periode med lite søvn og mye lyd, så mye tid gikk til å tenke på hvordan det gikk hjemme. Sånn er det vel bare, men neste gang er jeg forberedt på at det kommer til å skje. Det tror jeg kanskje vil gjøre det lettere.

3. MAT KAN OGSÅ BARE VÆRE PÅFYLL AV ENERGI.
Når vi har vært på tur i skog og mark tidligere har vi brukt mye tid og krefter på å lage god mat og nyte livet maksimalt hver kveld. Dette lar seg rett og slett ikke gjøre på vinterfjellet. Vi lagde en toro gryterett den ene kvelden, resten av maten vi spiste var havregrøt og real. Neste tur tar jeg nok ikke med noe annet enn havregrøt, real, nøtter og sjokolade. Dette gir all den energi vi trenger for å gjennomføre turen, og krever ikke allverdens med tid og arbeid for å tilbrede. 

4. VANN ER VIKTIG. PRIORITER DET.
Det å smelte vann i forteltet er ikke alltid så smart. Dette ga mye fukt i teltet som fryste på teltdukten og i løpet av natta gjorde soveposene våte i fotenden. Hadde turen gått over mange dager og vi hadde fortsatt på samme måten kunne dette blitt litt krise. Vi var også så smarte at vi ikke brukte aluminiumskjoldet som følger med brenneren når vi gjorde dette, noe som førte til at det tok vanvittig lang tid og derfor ga ekstra mye damp. Her må vi være litt mer strukturerte og finne ut hva som er mest effektivt. En større og bedre gryte med lokk må nok muligens investeres i.

5. VÆR FORBEREDT PÅ DET VERSTE.
Aldri dra på langtur uten ekstra skitupp og ekstra skistaver. Dette lærte jeg den harde veien. 

6. PULK ER FANTASTISK, NOEN GANGER, NOEN STEDER.
Pulken kan alltid bli bedre. Vår DIY parispulk fungerte helt supert til det aller meste, men det er enda endel forbedringspotensiale. En mer balansert brems, «finner» på sidene for å unngå at den sklir ned på siden i bakken, kanskje et fast drag er å foretrekke. Vi får se hva det blir til.

7. ERFARING ER VERDT MER ENN NOENTING ANNET.
Vi trenger flere turer! Korte, lange, varme og kalde. For hver eneste tur vi tar lærer vi begge noe nytt som viser seg å være svært viktig. 

Hva er annet har jeg merket meg at jeg vil ha med på tur neste sesong?

NYE SKI
Jeg går idag på et par Åsnes Amundsen. Disse er forsåvidt veldig greie og gjør jobben, men de er helt latterlig slitte og har flere sprekker i stålkanten. Kristian har samme ski, men hans er helt nye. Her kan jeg se at mine har nesten ingen spenn sammenlignet med hans. I tillegg synes jeg de er veldig vanskelig å få kontroll i nedkjøringene. Jeg har derfor en drøm om å få kjøpt meg et par Åsnes Gamme 54. Disse er ganske like Amundsen, men har litt mer innsving som gjør utforkjøringene litt lettere å håndtere.

KORTFELLER
Hele turen smurte jeg skiene med jevne mellomrom. Dette fungerte bra, men etter å ha sett Kristian gå med de samme kortfellene hele turen og fortsatt ha kanonfeste og god glid hele tiden har jeg bestemt meg for å kjøpe et sett kortfeller selv.

ARCTIC BEDDING
Opprigg og nedrigg av camp tar litt for lang tid når underlag med rulles ut, exped må blåses opp. sovepose må pakkes opp/ned. Arctic bedding står derfor høyt på listen over prioriterte items til neste sesong. Her kommer det mest sannsynligvis en DIY.

Alt i alt var turen fantastisk! Vi satt på Øyuvsbu og var begge usikre på om dette var noe vi ville fortsette med, men allerede når vi våkna morraen etterpå var begge gira på mer tur! Hvordan er det mulig å holde seg unna så uendelig vakker natur vi har her i Norge? 

Med det sier jeg takk til vinteren så langt og gleder meg til jeg igjen har muligheten til å dra på langtur på vinterfjellet! Kristian er minst like gira, og hvem vet – Kanskje vi blir flere fjellfedre neste sesong?

2 thoughts on “Ekspedisjon Vinterfjellet – Oppsummering

    1. Hei Jens! Takk for tilbakemelding! Jeg gikk med langfeller store deler av turen pga dårlig feste, men dette sørget også for 0 gli når jeg trengte det. Ente derfor med at jeg tok dem endel av og på. Tenker derfor at det kanskje går ann å ha kortfeller på hele turen og smelle på langfellene når det er helt nødvendig. Hva mener du om dette? 🙂
      mvh
      Sten-Andre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

%d bloggere liker dette: